V Snine a vo Vranove nemajú bezdomovcov

09.12.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 9. decembra (TASR) - Viaceré mestá na území Zemplína sa problematikou starostlivosti o ľudí bez domova v súčasnosti zaoberať nemusia. Niektoré samosprávy totiž neevidujú na svojej pôde ani jedného bezdomovca.

Aj na Zemplíne sa však nájdu lokality, kde žijú ľudia bez domova. V Michalovciach ich evidujú v súčasnosti približne 20 v Humennom vyše 50. V obidvoch mestách fungujú Útulky či Zariadenia náhradného bývania pre bezdomovcov, na činnosť ktorých prispievajú okrem ich zriaďovateľov aj miestne samosprávy. Starostlivosť o spomínanú skupinu ľudí formou výdaja stravy, poskytovania ubytovania či prikrývok a teplých šiat koordinujú zriaďovatelia a radnice spolu s cirkevnými charitami a pobočkami Slovenského Červeného kríža.

Problematiku starostlivosti o ľudí na ulici naopak momentálne nemusia riešiť v neďalekej Snine či Vranove nad Topľou. "Na území nášho mesta neevidujeme žiadneho bezdomovca," informovala hovorkyňa sninskej radnice Zuzana Krupa. Rovnako sa pre TASR vyjadrila aj hovorkyňa vranovského Mestského úradu (MsÚ) Eva Mitaľová.

Ako dodala, počty bezdomovcov v meste medziročne klesali a vlani sa tam zdržiavali už iba piati. "Príslušní zamestnanci MsÚ im pomohli s vybavením psychiatrického ako aj protialkoholického liečenia. V súčasnosti sú tieto osoby umiestnené v sociálnych zariadeniach v Tovarnom (okres Vranov nad Topľou, pozn. red.) ako aj Petrovanoch pri Sabinove," vysvetlila Mitaľová.

Podľa skúseností uvedených samospráv Zemplína sa bezdomovci, žijúci na ich území správajú väčšinou disciplinovane. "Zásahy mestskej polície voči ním sú síce pomerne časté, ide však o prípady, kedy občanom prekáža, že sa zdržiavajú na určitom mieste, konzumujú alkohol a znečisťujú verejné priestranstvo. Je však potrebné uviesť, že bezdomovci hliadky MsP rešpektujú, po upozornení za sebou upracú a priestranstvo opustia," povedala pre TASR hovorkyňa michalovskej radnice Iveta Palečková.

Počty bezdomovcov v Humennom či Michalovciach sú v posledných rokoch pomerne stabilné. "Za uplynulých 10 rokov došlo iba k miernemu nárastu týchto občanov v našom meste," poznamenala Michala Macková z tlačového referátu humenskej radnice.
 

Vyberte región